
"Mindfulness betekent aandacht geven, op een speciale manier,
gericht in het hier en nu,
zonder oordeel."
​Jon Kabat-Zinn (grondlegger MBSR mindfulnesstraining)
Wat is mindfulness?
Mindfulness is een manier van leven. Jon Kabat-Zinn ontwikkelde eind jaren '70 de MBSR mindfulnesstraining in het Universitair Medisch Centrum van Massachusetts. Hij zag dat mensen die medisch uitbehandeld waren veel stress ervaarden van hetgeen zij hadden. Jon Kabat Zinn besloot zijn Oosterse meditatie kennis en Westerse medische kennis samen te brengen in de MBSR training. Deze training heeft sindsdien miljoenen mensen over de hele wereld geholpen om meer 'mindful' te leven.
​
Mindful leven betekent leven met aandacht. Vaak raast het leven aan je voorbij en doe je dingen op de automatische piloot. Je bent je nauwelijks bewust van alle impulsen die je volgt, laat staan of je er een keuze in hebt. Mindful leven betekent dat je gewaar bent van de gedachten in je hoofd, van de emoties die je voelt of van de lichamelijke sensaties in je lijf. Ook betekent het dat je dit waarneemt zonder erover te oordelen. Je merkt het op, of het nu prettig, onprettig of neutraal is wat je denkt, voelt of opmerkt. Je kijkt ernaar met een blik van acceptatie.
​
Mindfulness betekent niet dat je alles wat er in je leven voorbij komt maar moet accepteren. Het is een bewuste keuze om de dingen te veranderen die je kunt veranderen en de dingen te accepteren die niet verandert kunnen worden. Zodat je geen energie meer verliest aan eindeloos willen dat dingen anders zijn.
​
Mindful leven geeft je geest ruimte en helderheid. ​
"Schenk mij de kalmte om te aanvaarden wat ik niet kan veranderen. De moed om te veranderen wat ik kan veranderen. En de wijsheid om het verschil te zien."
Reinhold Niebuhr
Wat is het effect van mindfulness?
Uit onderzoek blijkt dat Mindfulness en Zelfcompassie bijzonder effectieve hulpmiddelen zijn. Mindfulness heeft blijvende invloed in de rest van je leven. Door bewuste aandacht te ontwikkelen voor jezelf en anderen neemt je vermogen om met stress en spanning om te gaan toe.
Het is wetenschappelijk aangetoond dat Mindfulness in je hersenen positieve veranderingen teweegbrengt. Op de hippocampus (leren en het geheugen) en de amygdala (positieve afname van gevoelens, angst en stress) en in de hersenstructuren die geassocieerd worden met zelfbewustzijn, compassie en introspectie.
Mindfulness en Compassie zijn een effectieve middelen in het verminderen van burn-out en depressie en het vergroten van flexibiliteit, aanpassingsvermogen, welzijn en emotionele stabiliteit. Wanneer je je met Mindfulness traint heeft dit een gunstig werking op je bloeddruk, hartslag en cortisolspiegel en op de immuunrespons.
Verder toont wetenschappelijk onderzoek het effect van mindfulness aan:
-
Vermindering van stress en depressieve klachten
-
Vermindering van pijnintensiteit en angsten
-
Vermindering van storende negatieve gedachten (piekeren)
-
Vermindering van slaapproblemen
-
Verhoging van een positief zelfbeeld en zelfcompassie
-
Verhoging van het fysiek welbevinden en geluksgevoelens
Ervaringen
Voor wie is mindfulness?
Wat veel mensen denken is dat mindfulness zweverig is of dat zij daar te nuchter voor zijn. Ik zie mijzelf als een vrij nuchter persoon en voor mij is het helemaal niet zweverig. Als je wilt groeien in je persoonlijke ontwikkeling en beter wilt leren omgaan met stress gerelateerde klachten dan is mindfulness absoluut een slimme volgende stap.
​
De afgelopen jaren heb ik met veel plezier aan meer dan 250 mannen, vrouwen, jongens en meiden mindfulness training gegeven. Voor ieder die geïnteresseerd of nieuwsgierig is in hoe mindfulness kan helpen. Voel je welkom!

Laten we kennismaken
Interesse in mindfulness of creatief coachen?
Neem gerust contact met me op. Ik ontmoet je graag.
Mailen: info@mindfulnessencoachingbijsandra.nl
Appen of bellen: 06 15 63 58 76