top of page
overspannenheid-stoppen

Overspannenheid

Overspannenheid ontstaat door een combinatie van ingrijpende gebeurtenissen van buitenaf en persoonlijkheidskenmerken, zoals een groot verantwoordelijkheidsgevoel, moeite met grenzen stellen of perfectionisme.

 

Ervaar je veel verwachtingen of eisen binnen een relatief korte tijd? Voel je je reddeloos? Lijkt problemen oplossen onmogelijk? Verlies je het overzicht en raak je in de stress? Ervaar je dit een aantal maanden, dan raak je overspannen. 

Symptomen van overspannenheid

Een ingrijpende gebeurtenis leidt in relatieve korte tijd tot overspannenheid. Overspannenheid herken je zowel op geestelijk als lichamelijk vlak. 

De geestelijke symptomen van overspannenheid zijn: Concentratieproblemen, ongeordend gedrag, energieloos, piekeren (chaotische gedachten), stemmingswisselingen, depressieve gevoelens, desinteresse, opvliegend, prikkelbaar. 

​

De lichamelijke symptomen van overspannenheid zijn: Slaapproblemen, maagpijn, buikpijn, hoofdpijn, duizeligheid, hoge bloeddruk, hartkloppingen, opgejaagd gevoel, moe en lusteloos, bovenmatige lichaamsspanning (pijnlijke schouderspieren, nekspieren en rugspieren). 

​

Het belangrijkste verschil tussen overspannenheid en een burn-out is de intensiteit en de duur van de klachten. Houden je klachten langer dan zes maanden aan, dan praat je over een burn-out.

​

Ben je overspannen? Dan ben je er met een rustperiode, het aanpakken van je problemen en het creëren en doorvoeren van oplossingen met zes tot acht weken bovenop. 

 

"Je kan de golven niet stoppen, maar je kan wel leren surfen"

Jon Kabat Zinn

VMBN mindfulness trainer Sandra Schoonhagen kijkt lachend in camera.

Last van overspannenheid? Laten we kennismaken

Neem gerust contact met me op. Ik ontmoet je graag.

Mailen: info@mindfulnessencoachingbijsandra.nl

Appen of bellen: 06 15 63 58 76

bottom of page